İstanbul Fatih'te Mimar Sinan'ın son eseri olarak kabul edilen Ayakapı Hamamı bir web sitesi üzerinden satışa çıkarıldı. Vatandaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yapıyı satın alarak restore etmesi ve kamuya kazandırması talebiyle imza kampanyası başlattı.
İmza kampanyası platformu olarak tüm dünyada kullanılan Change.org'da 'Mimar Sinan'ın Son Eserinin Kurtarılması ve Restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harekete Geçmeli' başlığıyla başlatılan kampanyayı kısa sürede bin 400'den fazla kişi imzaladı. Kampanyayı başlatan Berkay Hacımustafa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel politikaları çerçevesinde, Ayakapı Hamamı'nın sahibiyle mülkiyetin satın alınması ve restorasyon sürecinin başlatılması için müzakere edilmesinin gerekliliğinden bahsetti.
Hacımustafa “Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul'un bu değerli parçasını kaybetmemeliyiz. Bu nedenle, İstanbul Büyükşehir Belediyesine çağrımızdır; lütfen Ayakapı Hamamını kurtaralım ve restorasyonunu başlatalım" ifadeleriyle eserin korunmaya olan ihtiyacının altını çizdi.
Ayakapı Hamamı'nın Tarihçesi
Fatih İlçesi, Küçük Mustafa Paşa Mahallesi'nde bulunan hamam uzun yıllardır kereste deposu olarak kullanıldığı için özgünlüğünü kaybetmiş durumda. Ilıklık ve soğukluk bölümlerinin üstüne kat ilave edilmiş. Sıcaklık bölümünün geniş hacmi ise, betonarme bir ekle iki katlı hale getirilmiş. Ayakapı’da, 1582’de 3. Murat’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış bir hamam ama ne yazık ki bugün depo olarak kullanılan ve yıkılmak üzere olan bir harabe. Zamanında Fener-Balat bölgesi gayrimüslimlerin yoğun olarak yaşadığı yerler olduğundan bu bölgedeki hamamlar da farklı dinlerden insanların ortak kullanımına açık ama ayrı kurnalar kullanıp, ayrı renk peştemallar giymek kaydıyla. Mimar Sinan da bu duruma çözüm getirmek amacıyla Yahudilerin kullanımı için hamamın içine bir de Yahudilerin abdest aldıkları havuz olan çıfıt batağı yapmış. Bu nedenle de hamamın ismi havuzlu hamam kalmış.